Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag skulle säga att vi är inne i ett intensivt planeringsarbete, säger Josef Erixon, projektledare på Norrköpings kommun. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Rivningar tar fart där Ostlänken ska fram i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Byggstarten för Ostlänken och Norrköpings nya stationsområde i den södra delen av stadsdelen Butängen ligger några år framåt i tiden.

Men just nu är projektet inne i en intensiv fas. Fastigheter rivs och omkring 100 verksamheter måste flytta.

– Jag skulle säga att vi är inne i ett intensivt planeringsarbete, både vi från Norrköpings kommun och Trafikverket, med att få pusselbitarna på plats, säger Josef Erixon, projektledare vid samhällsbyggnadskontoret på Norrköpings kommun.

De nya spåren kommer gå på en bro genom Butängen och sedan gå in i en tunnel i höjd med Bergslagsgatan. Den nya stationsbyggnaden kommer också ligga i ett upphöjt läge ungefär 100 meter norrut jämfört med den gamla.

Arkitekttävling

Inom kort kommer kommunen anordna en arkitekttävling för utformningen av stationen och det kringliggande området. Sedan tar arbetet med detaljplan och samråd vid. Under nästa år räknar man med att kunna ha samrådsmaterialet klart.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Karta över Butängen. De rödmarkerade områdena ska detaljplaneras och förberedas Ostlänkens spår och ny centralstation. Foto: Norrköpings kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.