Här blir eleverna undervisade av en robot

Publicerad

På Jurslaskolan i Norrköping håller roboten NOA i lektionerna. Det är ett led i den digitalisering som nu görs inom Norrköpings kommun.

– Skolan måste hänga med i digitaliseringen på samma sätt som det övriga samhället gör, säger Sofie Lindén, digitaliseringschef Norrköpings kommun.

Därför har kommunen nyligen köpt in NOA och fyra andra humanoida robotar för att utforska den pedagogiska verksamheten inom framförallt skolan och vården.

– Jag hoppas att den hjälper till med att få barnen att röra på sig mer. Den kan också hjälpa till med att lära dig nya språk, programmering eller retorik. Om du är lite blyg kan det vara lättare att uttrycka sig när en robot hör på istället för en kompis, säger Sofie Lindén.

Eleverna på Jurslaskolan ställer frågor till roboten NOA. Foto: SVT

Robot och lärare i klassrummet

På Jurslaskolan började den här dagen med att roboten NOA höll i idrottslektionen.

–  Det var bra och roligt och vi lärde oss nya saker, säger eleven Wiggo Hultberg.

Men än så länge får inte NOA undervisa eleverna helt själv, så det finns även en lärare i klassrummet. För roboten kan varken höra eller tänka själv, och svaren är programmerade. 

Men är det här framtidens lärare?

– Jag vill inte att robotarna ska kunna ta egna beslut för det kommer inte bli bra tycker jag, säger eleven Oskar Håkansson.

Se i klippet ovanför när roboten NOA möter eleverna i skolan.

Vill ni se hela inslaget så hittar ni det ikväll på Lilla Aktuellt .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet