Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På strandpromenaden i Vadstena finns det en röd bänk som är till för att fler ska våga prata om psykisk ohälsa. Hör Frida Edholm (K) och Richard Lindgren berätta mer i klippet ovan. Foto: Wilma Franzén/SVT

Röd bänk i Vadstena ska uppmuntra till samtal om psykisk ohälsa

Publicerad

Om du går på strandpromenaden i Vadstena kanske du ser en röd bänk. Den kallas för länk-bänk, eller vänskapsbänk, och den finns där för att uppmuntra fler att prata om psykisk ohälsa.

– Man ska kunna ha någonstans att gå, sätta sig och prata med en vän. Bänken ska skapa en debatt där man börjar prata om psykisk ohälsa. Det finns även en QR-kod som man kan hitta hjälp genom, berättar Richard Lindgren, projektets initiativtagare.

Inspiration från Malmö

I Sverige finns vänskapsbänkarna i flera kommuner, som i Helsingborg och Strängnäs.

Richard Lindgren fick inspiration till att ta idén till sin hemort när han besökte Malmö.

– Förra året cyklade jag mellan alla Sveriges fontänhus och när jag var nere i Malmös fontänhus fick jag nys om detta med vänskapsbänkar, säger Richard Lindgren.

Skickade in en motion

Han vända sig till Frida Edholm (K), oppositionsråd i Vadstena, för att bolla idéer. Det ledde till att hon skickade in en motion om vänskapsbänkar till kommunfullmäktige.

– Jag tyckte precis som Richard att psykisk ohälsa är något vi pratar alldeles för lite om, menar Frida Edholm (K).

Idag finns det en röd bänk på strandpromenaden i Vadstena, men både Richard och Frida hoppas på att det placeras ut flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.