Hur märker man tecken på missbruk? Foto: TT

Röda ögon och drogsymboler – varning om missbruk hos unga

Uppdaterad
Publicerad

På en skola i Motala utbildas lärare från hela Östergötland i att upptäcka drogmissbruk hos eleverna. Det är kommunens ungdomsmottagning MiniMaria som lär ut kunskapen om narkotikamissbruk, där kokainet står för den största ökningen procentuellt sett.

– Våra råd är: Lägg pussel och gör det tillsammans med era kollegor, elevhälsan och rektorer. Våga skapa relationer och våga fråga om och om igen. Att leta tecken är svårt, säger Karin Ahlund på ungdomsmottagningen MiniMaria i Motala.

Tecken på missbruk hos unga

Ett 25-tal lärare hade samlats i Carlslunds skola i Motala för att få råd och tips om vilka tecken man ändå ska vara uppmärksam på när det gäller missbruk hos ungdomar.

kokainvågen

– Om personen har ändrat beteende, bytt kompisgäng, pojken eller flickan är mycket tröttare och har tappat lusten för saker som tidigare var intressanta så ska man vara observant. Hittar man ett klädesplagg som det är ett haschlöv på, en tröja eller mössa, då ringer varningsklockorna ordentligt. Röda ögon är inte det primära, säger Petra Isaksson, preventionssamordnare, i Norrköpings kommun.

I klippet ovan nämns fler tecken som man som förälder ska vara uppmärksam på.

Det här är en del i en granskning som SVT Nyheter Öst och flera nyhetsredaktioner gör kring kokainets effekter i Sverige.

Kokain

  • En centralstimulerade drog som är starkt beroendeframkallande.
  • Sniffas ofta i pulverform men kan också lösas upp och injiceras.
  • I små doser ger kokain bland annat ökad energi och medvetenhet samt dämpade hungerkänslor. Ruset varar 30-60 min.
  • Tecken på påverkan är stora pupiller och tics i ansikte och hals.
  • Långvarigt missbruk leder ofta till svajig gång och ryckiga rörelser, rinnande näsa, eksem runt näsborrarna, hål i nässkiljeväggen, rastlöshet, retlighet, sömnlöshet, vanföreställningar, ångest och i vissa fall psykoser.
  • Tillverkas av kokablad som framförallt odlas i Sydamerika

Källa: Socialstyrelsen, Drogportalen

Fakta granskningen:

#kokaingranskning är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.

Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april. Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.

Följande redaktioner har ingått:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kokainvågen

Mer i ämnet