Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hit kommer drogerna för prover. Vi träffar professorn Robert Kronstrand vid RMV i Linköping. Foto: SVT

RMV: Missbruket av kokain har ökat dramatiskt och bytt miljö

Uppdaterad
Publicerad

Kokain var tidigare en dyr partydrog som främst var förknippad med innekrogar i storstäderna. Nu har drogen ökat i omfattning och även nått dom allra minsta kommunerna. På Rättsmedicinalverket,RMV, i Linköping har man dessutom konstaterat att missbruket bytt miljö.

– När det gäller kokain så har drogen ökat dramatiskt sedan 2011, ja fyrfaldigt. Det är fler som testas positivt på kokain än heroin och så var det inte 2011, säger toxikologen och professorn Robert Kronstrand vid Rättsmedicinalverket i Linköping.

20 personer avled av kokain

Förra året avled 20 personer där den direkta eller bidragande orsaken till dödsfallen var kokain. Men spår av drogen hittades i totalt 104 obduktioner hos Rättsmedicinalverket.

– Kokain är ingen ofarlig drog, den kan överdoseras och man kan dö, säger han.

–  Kokain har bytt miljö, från att ha missbrukats på krogen där personen kunnat få snabb hjälp om den kollapsat av en överdos, till i dag då det är personer som är ensamma och hittas avlidna hemma, säger Robert Kronstrand.

Det här är en del i en granskning som SVT Nyheter Öst och flera nyhetsredaktioner gör kring kokainets effekter i Sverige.

Kokain

Visa
  • En centralstimulerade drog som är starkt beroendeframkallande.
  • Sniffas ofta i pulverform men kan också lösas upp och injiceras.
  • I små doser ger kokain bland annat ökad energi och medvetenhet samt dämpade hungerkänslor. Ruset varar 30-60 min.
  • Tecken på påverkan är stora pupiller och tics i ansikte och hals.
  • Långvarigt missbruk leder ofta till svajig gång och ryckiga rörelser, rinnande näsa, eksem runt näsborrarna, hål i nässkiljeväggen, rastlöshet, retlighet, sömnlöshet, vanföreställningar, ångest och i vissa fall psykoser.
  • Tillverkas av kokablad som framförallt odlas i Sydamerika

Källa: Socialstyrelsen, Drogportalen

Fakta granskningen:

Visa

#kokaingranskning är ett samarbete mellan flera redaktioner runt om i Sverige där kokainets ökning och effekter på svenska samhället i stort och enskilda individer skildras på olika sätt.

Projektet görs tillsammans med medieinstitutet Fojo. Det är också en del Gräv 2019, seminariet för grävande journalistik, som arrangeras i Kalmar den 5–6 april. Initiativet kommer från arrangörerna av Gräv 2019.

Följande redaktioner har ingått:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

kokainvågen

Mer i ämnet