Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anläggningsarbete vid en rondell i Linköping för att klara transporten. Se mer i videon. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Rondeller grävs upp för att vingar till vindkraft ska fram

Uppdaterad
Publicerad

Under nätterna fram till årsskiftet ska delar till elva vindkraftverk fraktas genom Östergötland. För att de 80 meter långa ekipagen ska kunna komma fram måste bland annat rondeller i Linköping grävas upp och vägmärken tas ner. Målet är en vindkraftspark nära Tjällmo i Motala kommun.

De 33 vingarna är 76 meter långa och hela transporten 80 meter. Den första turen går natten till tisdag.

– Totalhöjden på vindkraftverken blir 185 meter och det körs en vinge per lastbil. Det har krävts förvånansvärt få justeringar, säger Ann-Sofie Laurin, projektledare på VKS-vindkraft i Motala.

El till sommaren

Totalt blir det många transporter med vingar, torndelar och till sist maskinhus. Frakterna utgår från Oskarshamn och går bland annat via riksväg 23 genom Östergötland.

– Oskarshamn har anpassat hamnen för den här typen av transporter och de som jobbar med detta har även blivit något av experter på vilka rutter som ska tas.

Vindkraftsparken ska enligt planerna stå klar våren 2023 och kunna leverera 72,6 MW via Vattenfalls regionala nät till sommaren.

Se mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet