– Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus i WWF:s fiskguide – med uppmaning ät den inte. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF.
Leder till ökad algblomning
För inte så länge sedan ansågs arten ha återhämtat sig till en hyfsad nivå, men nu verkar bestånden återigen vara väldigt svaga.
När torskbeståndet minskar leder det till att skarpsillen, som är föda åt torsken ökar. Skarpsill äter djurplankton, vilket leder till att det blir mer växtplankton i havet som göds av utsläppen kväve och fosfor. Övergödningen och algblomningen ökar, skriver Världsnaturfonden i ett pressmeddelande.
Fiskguiden lanserades första gången 2002 med syfte om att underlätta för konsumenter och restauranger att välja mer hållbart fångad fisk.