Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rött ljus för torsken

Uppdaterad
Publicerad

Läget för Östersjötorsken har förvärrats och fisken hamnar på rött ljus i Världsnaturfondens fiskguide och bör undvikas av konsument.

– Det innebär att all östersjötorsk nu har rött ljus i WWF:s fiskguide – med uppmaning ät den inte. Det är både sorgligt och upprörande och visar att förvaltningen inte fungerar fullt ut. När stora rovfiskar som torsken försvinner riskerar hela ekosystemet att förändras, säger Inger Näslund, senior havs- och fiskeexpert på WWF.

Leder till ökad algblomning

För inte så länge sedan ansågs arten ha återhämtat sig till en hyfsad nivå, men nu verkar bestånden återigen vara väldigt svaga.

När torskbeståndet minskar leder det till att skarpsillen, som är föda åt torsken ökar. Skarpsill äter djurplankton, vilket leder till att det blir mer växtplankton i havet som göds av utsläppen kväve och fosfor. Övergödningen och algblomningen ökar, skriver Världsnaturfonden i ett pressmeddelande.

Fiskguiden lanserades första gången 2002 med syfte om att underlätta för konsumenter och restauranger att välja mer hållbart fångad fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.