Arkivbild.

Rovdjursspåraren: ”Det mesta talar för att det är en varg”

Publicerad

Nu bekräftar rovdjursspårare att det djur som filmades under lördagen i centrala Ljungsbro högst troligt är en varg.

På lördagsmorgonen lyckades en familj i Ljungsbro utanför Linköping filma något som ser ut som en varg. Enligt Johan Falck, rovdjursspårare vid Länsstyrelsen i Östergötland, har det kommit in många observationer av varg i trakten.

– Jag själv har varit ute och spårat två gånger och kunnat konstatera att det rör sig om varg, säger Johan Falck.

”Det mesta talar för det”

Efter att Johan Falck fått titta på videon konstaterar han att det högst troligt rör sig om just en varg.
Han berättar att den svarta svansspetsen, att svansen inte är upprullad på ryggen som en hund, att djuret saknar en distinkt midja och att huvudet hålls lågt när den springer, tyder på att det rör sig om just en varg.

– Det är många små detaljer som gör det. Visst skulle det kunna vara en hund som ser väldigt varglik ut, men jag drar den slutsatsen att det är en varg. Det mesta talar för det, det stämmer så bra överens med observationerna som tidigare har gjorts i det området.

Inte ovanlig företeelse

Enligt Johan Falck är det ingen ovanlighet att vargar vandrar in i bostadsområden.

– Den här kommer nog att söka sig därifrån självmant, vilket den antagligen redan har gjort. När vargar kommer till nya områden vet de inte hur landet ligger och då förirrar de sig ibland in i områden som detta.

På videon ses vargen springa över en gräsmatta.

– Man ser på beteendet, att den rör sig i galopp, att den antagligen är uppstressad och inte trivs med var den är, säger Johan Falck.

Vad ska man göra om man möter en varg?

– Vanligt sunt förnuft, träng inte in vargen i ett hörn eller skär av dess flyktvägar, passa på att titta på den och njut av situationen istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer