Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På planen bakom Jonatan Svensson är det mycket mindre ved än vanligt vid den här tiden på året. Av det som ändå finns är det mesta redan tingat. Foto: SVT

Rusning efter ved: ”Nytt att de ringer från hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

När elpriserna går upp får gamla värmekällor en renässans. Hos vedhandlarna är det på många håll helt utsålt.

– Vi har haft kunder som har hämtat nerifrån Skåne, säger Jonatan Svensson, på Brunneby ved, drygt två mil söder om Linköping.

När SVT besöker företaget ringer Jonatans telefon då och då. Den senaste tiden har det blivit många samtal från personer som vill köpa ved. Problemet är att det inte finns något att sälja. Ett litet antal säckar med ved står och väntar på att levereras.

Lång torktid

Att fälla nya träd hjälper föga just nu. Kapa och klyva går bra, men sedan måste veden torka innan den duger att elda med. Normalt får veden torka från vår eller vårvinter fram till slutet av sommaren.

För att kunna sälja i alla fall något försöker företaget använda träd som angripits av granbarkborre. De träden har nämligen hunnit bli tillräckligt torra redan där de står i skogen.

I videon ovan besöker vi vedföretaget där den sista vedtraven är redo för leverans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.