– Tar du en ”rymd”-dusch använder bara en tjugondel så mycket vatten, säger Mehrdad Mahdjoubi. Foto: Orbital systems

Så ska rymdduschar minska miljöpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av rymdduschen, en cirkulär dusch som återanvänder sitt eget vatten, har startat i Åtvidaberg.

– Ju längre varmdusch, desto mer vatten och energi sparas med rymdduschen, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Orbital Systems flyttar nu sin huvudproduktion från Skåne till Industrigallerian (tidigare Facitfabrikens lokaler) i Åtvidaberg. De räknar med minst en fördubbling av produktionen av sin så kallad ”rymddusch” i år.

– Produktionen per månad kommer att ligga på ett hundratal, beroende på säsongvariationer och tillgången på halvledare, säger företagsgrundaren Mehrdad Mahdjoubi.

Idén togs fram av Mehrdad när han var involverad i ett universitetsprojekt som samarbetade med NASA för tio år sedan.

– Syftet var att ta fram tekniska lösningar för att möjliggöra en ”jordlig” levnadsstandard på Mars, genom effektiv resursanvändning av vatten och energi.

Resurssnålt

Vattnet rinner ner i golvbrunnen, renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket. En dusch på tio minuter kräver bara fem liter vatten när övriga duschar slukar ungefär 100 liter. Energiförbrukningen sjunker även med 80 procent.

– Ju längre varmdusch, desto mer vatten och energi sparas med rymdduschen och det är alla möjliga kunder – privatpersoner, fastighetsbolag, hotell och gym – som köper den, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet