Rymdraketen Ariane 5 har ställts upp som landmärke i Linköping Foto: Mimmi Moberg/SVT

Ny satsning ska lyfta flyg- och rymdindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Genom EU-pengar satsar nu Tillväxtverket på svensk flyg- och rymdindustri.

Tillväxtverket har beslutat, att genom EU-medel, finansiera ett nytt projekt som ska gynna flyg- och rymdindustrin.

Syftet är att få svenska företag inom branschen att nätverka mer genom ett klustersamarbete, och på det sättet öka konkurrenskraften internationellt.

I Linköping finns bland annat företaget Ruag Space som tillverkar datorsystem och separationssystem till bärraketer m.m, samt ett kluster för företag inom flyg- och rymdindustrin – Aerospace Cluster Sweden, (ACS).

– Det är roligt att vi kan lyfta upp ett östgötskt klusterinitiativ till att bli en nationell plattform med verksamhet på flera platser i Sverige. Vi kommer att starta med noder i Region Östergötland och Västra Götaland, två regioner som är starka inom flyg- och rymdteknik, säger Anna Rehncrona, vd för Aerospace Cluster Sweden, i ett pressmeddelande.

Uppskjutningen av ExoMars. Foto: TT

I Sverige finns redan idag världsledande underleverantörer till flyg- och raketmotorer, satelliter och flygplansskrov.

– I Östsverige finns många företag med goda förutsättningar att utveckla sin konkurrenskraft inom flygteknik, säger Peter Larsson, näringslivsansvarig på Region Östergötland. Flera av de styrkor som finns i regionen såsom materialutveckling, uppkopplade system och visualisering/simulering kan dessutom stärka företagen ytterligare.

I projektet deltar Region Östergötland , Västra Götalandsregionen, Aerospace Cluster Sweden, Innovatum, Swerea SICOMP och Swerea IVF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer