Helena Balthammar (S), hälso- och sjukvårdsnämndens 1:e vice ordförande, Region Östergötland. Foto: Region Östergötland

S: Äldrevården måste göras om

Publicerad

Effekterna av coronasmittan har visat på brister i vård- och omsorg, menar Socialdemokraterna i Östergötland. Idag presenterade de ett program för att rätta till felen.

Det är en diger lista av åtgärder som Östergötlands socialdemokrater presenterade vid en presskonferens på måndagen. Åtgärderna sträcker sig från lönesatsningar på undersköterskor till att avskaffa Lagen om valfrihetssystem.

– Genom att vi gör den här agendan för en tryggare äldreomsorg så sätter vi äldreomsorgsfrågan på den politiska agendan, säger Helena Balthammar (S), regionråd i Region Östergötland.

Ett område där S vill se ändring är att ingen chef inom den kommunala äldreomsorgen ska ha ansvar för mer än 25 anställda. Dessutom vill S prioritera löneökningar till undersköterskor inom kommunal hemtjänst. Sedan tidigare är det känt att S vill ställa krav på kunskaper i svenska språket hos de anställda. Rent allmänt behövs det mer utbildning, menar S.

– Vi behöver mer utbildning för undersköterskor redan idag. Vi vill se mer kompetens kring nutrition, psykiatri och demens, säger Balthammar.

Anledning till självkritik

S vill att Region Östergötland tar tillbaka läkemedelsförsörjning i egen regi. Regionen bör också ordna egna beredskapslager av skyddsutrustning.

Många av Socialdemokraternas förslag har blivit aktuella på grund av brister, som konstaterats i framförallt vården av äldre under coronavåren.

Vilket ansvar har ni inom socialdemokratin för de brister som upptäckts i samband med coronapandemin?

– Det finns all anledning att vara självkritisk och det är också därför vi har satt ihop den här gruppen för att jobba fram agendan för tryggare äldreomsorg, säger Helena Balthammar.

På sikt vill S också att Lagen om valfrihetssystem (LOV) avskaffas. LOV har införts av många svenska kommuner, men inte alla. Lagen ger vårdtagaren rätt att välja vem som ska utföra exempelvis hemtjänst.

Tanken med rapporten är främst att den ska fungera som vägledning för socialdemokratiska politiker. När allt ska vara genomfört och hur det ska finansieras finns inget klart svar på idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.