Bygga i skärgården väcker känslor – ”Markägare kan inte härja fritt”, säger Mikael Burgman (S). Moderaterna menar att byggplanen inte går att stoppa så lätt. Foto: Ulf Persson/SVT

S och M i Söderköping oeniga om byggplaner

Uppdaterad
Publicerad

Att kommunekologen i Söderköping vill stoppa byggplaner på Norra Finnö har skapat en politisk träta i Söderköping, där Socialdemokraterna nu går ut hårt och vill stoppa byggplanerna på den aktuella marken.

– Vi kan inte ha den ordningen i Söderköping att markägare får härja fritt, det måste vara någon ordning, säger Mikael Burgman (S) samhällsbygnadsnämnden Söderköping.

Moderaterna å sin sida menar att det är svårt att säga nej till ett planbesked, som är ett tidigt steg i detaljplaneprocessen.

– Det här är okej enligt kommunens översiktsplan, så vi har ju väldigt svårt att säga nej, säger Börje Natanaelsson (M) ordförande i nämnden. Biotopsskyddet gäller vissa delar av området, så det kanske är okej att bygga i andra delar, så vi får se, säger Natanaelsson.

Beslutet tas i nämnden den 30:e september.

Hör fler argument i klippet och hur de ser på landsbygdsutveckling i skärgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer