Martine Christensen Odenhall, sektorchef för samhällsbyggnad och kultur i Valdemarsviks kommun. Foto: SVT/privat

Så går Valdemarsviks kommun vidare efter översvämningen

Publicerad

Kommunen ska nu undersöka hur de kan vara förberedda om en ny översvämning skulle inträffa.

Det var under onsdagen som vattenståndet i Valdemarsviks hamn steg till över en meter och hamnen fylldes med vatten och blev strömlös.

– Det var förvånande att vattnet steg så mycket och fyllde centrum så snabbt, säger Martine Christensen Odenhall, sektorchef för samhällsbyggnad och kultur i Valdemarsviks kommun.

Det är inte första gången som Valdemarsvik drabbas av översvämningar. Tidigare har nederbörd samlats och matbutiken har drabbats hårt. Även om det i detta fallet handlar om en stigande havsnivå kan situationen uppstå igen på grund av klimatförändringen som innebär mer extremväder.

Skyddsbarriärer

På kommunen tittar man nu på hur liknande scenario ska undvikas.

– Framförallt handlar det om nogsamhet vid kommande bebyggelse och detaljplanering, framförallt vid hamnen, kajerna, säger Martine Christensen Odenhall.

Vidare säger hon att kommunen nu ska kolla på möjliga skyddsbarriärer.

– Vi kommer titta på de känsligaste punkterna. Vid åmynningen har vi ett känsligt ställe och det var där det först vällde in vatten. Vi behöver titta närmare på det här så fort vattnet har dragit sig tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.