Efter de dödande skotten mot 37-åringen på Koppargatan så hittades den BMW X5 som använts som flyktbil brinnade vid Yxbacken. I den utbrända bilen hittade polisen bl a resterna av en AK 47 och en Encrochat-telefon. Foto: Polisen förundersökning

Så gick Ingelstamordet till – mordpatrullens ord efter skjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Natten till långfredagen den 9 april 2020 utbröt skottlossning mot en bil i Ingelstaområdet. I bilen färdades personer kopplade till det kriminella nätverket No Surrender MC. En person avled av skotten och en överlevde. Timmarna innan och efter mordet hade de misstänkta , nu åtalade gärningsmännen frekvent kontakt på Encrochat.

Dagarna innan och precis efter mordet på Ingelstaområdet förekom det febril aktivitet på det krypterade chattverktyget Encrochat mellan de sex nu åtalade männen. De misstänkta har litat fullt ut på att verktyget varit krypterat och skriver helt öppet om sina planer, säkra på att det inte kommer någon annan till del.

Enligt förundersökningsprotokollet chattade de misstänkta männen om sina planer för hur mordet skulle gå till på Encrochat. Bland annat avhandlades planen att sätta eld på flyktbilen i Yxbacken i Åby och hur mordet skulle gå till – gärningsmännen skulle skjuta från bilen.
 

”Broder jag har räknat lite med tiden och så. Om jag hoppar
ut ur bilen så är det 50-50 chans att aina kommer för nära
oss, så bättre att släppa alla skott från bilen istället bror sen
kommer jag ta en annan väg till xxxx (en av de misstänkta) för aina har för bra
vägar till oss annars för det här kommer bli slakt alltså”, skriver en av de nu åtalade på Encrochat.

(Aina= slang för polisen)

I en chattlogg från Encrochat berättar sedan en av männen, som åklagaren menar, utförde mordet i detalj hur det gått till:

Foto: polisen.
”arren” = slanguttryck för ”bil”. Foto: Polisen.
”Kalle” = slang för automatkarbinen AK47 Kalashnikov. Foto: Polisen.
Foto: polisen.

Till följd av skjutningen avled en 37-årig man med koppling till No Surrender. En man hemmahörande i Örebro län överlevde attentatet. I Encrochat-tråden kan man se hur männen sedan följer mediebevakningen av dådet och hur de hoppas att båda männen de besköt avlider.

Foto: polisen.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet