• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Eleverna fick byta skola för en dag Foto: SVT

Så gjorde vi experimentet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Östs reporter, Jenny Widell, ville berätta om segregationen i skolan på ett nytt sätt.

– Framför allt ville jag låta eleverna själva komma till tals.

Det var startskottet för experimentet där eleverna för en dag fick byta skola.

På Skäggetorpsskolan i Linköping har 98 procent av eleverna svenska som andraspråk. På Ljungsbroskolan i samma kommun har bara tolv procent av eleverna utländsk bakgrund.

Uppdelningen är tydlig, men hur berättar man om den?

SKOLEXPERIMENTET

– Det blir lätt den lite stereotypa mediabilden, säger SVT Öst:s reporter Jenny Widell.

SVT Nyheter Östs reporter, Jenny Widell Foto: SVT

Stort intresse för att delta

Därför uppstod tanken på att låta några elever byta skola för en dag. Att välja Skäggetorpsskolan föll sig naturligt eftersom hon hade kontakter där sedan tidigare. Ljungsbroskolan valdes ut eftersom hon ville ha elever från samma årskurs.

– Målet var att låta eleverna själva fundera. Är segregationen ens ett problem? Vad har de för lösningar? Vad säger de om sin egen skola och vad tänker de om den andra?

Intresset från de båda skolorna var större än väntat.

– Jag hade ju tänkt att kanske ta någon lektion eftersom jag inte ville ta upp för mycket av deras tid, men de tyckte att vi nog måste ta minst en halv dag. Så det blev tre lektioner, några raster och lunch.

”Jag tror vi kom ganska nära”

Barnen som är med i experimentet valdes ut av skolorna själva.

– Eleverna var duktiga och modiga. Det är ett stort steg att komma till en annan skola, men de tyckte det var spännande.

Målet var att förutsättningslöst låta eleverna möta en ny miljö och se vad som hände. Men tv-kamerans närvaro gör förstås viss skillnad.

– Ja, det var ju lite intressant för båda tyckte ju att det var så lugnt på den andra skolan. Där kan det ju ha påverkat lite grann att vi var med! Samtidigt är man där i flera timmar, så någonstans glömmer folk bort kameran lite också. Så jag tror vi kommer ganska nära, säger Jenny Widell.

Hon tycker själv att det var intressant att höra elevernas förvåning över hur lika de båda skolorna är.

– För det var ju det de sade hela tiden: ”Gud, de är ju jättelika, det är ju ingen skillnad!” Det tycker jag var lite häftigt att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLEXPERIMENTET

Mer i ämnet