I landet är medianen för väntetiden på akuten tre timmar och 18 minuter. Foto: TT

Så lång tid får du vänta på att träffa läkaren

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde patient vistas närmare sju timmar eller mer på sjukhuset då de söker akutsjukvård. Det visar en ny rapport som Socialstyrelsen har sammanställt.

Tre timmar och 18 minuter, det är medianen för hur lång tid patienter vistas på landets akutmottagningar då de uppsökt vård. Jämfört med tidigare år har ingen större förändring skett utan problemen med långa väntetider kvarstår.

Överbelagda vårdavdelningar och många läkare som är under utbildning, det är två av de parametrar som kan ligga bakom fördröjningarna i väntrummen. Det visar en ny rapport som Socialstyrelsen har sammanställt.

Sju timmar – eller mer

De senaste åren har de långa väntetiderna varit ett ständigt problem för landets sjukhus och akutmottagningar. Varannan patient spenderar mer än tre timmar på akuten. Var tionde patient får vistas på akuten i sju timmar eller mer.

Dessutom finns det stora skillnader beroende på vilket sjukhus som besöks, på vissa akutavdelningar är medianvistelsen fyra timmar medan det på andra bara är två timmar. Det är dock klarlagt att det finns ett samband mellan storleken på akutmottagningen, sett till antal besök, och vistelsetiden för patienterna.

Över 80 år – längre tid

Rapporten visar även att särskilt personer över 80 år tenderar att få vänta längre tid än andra. I Linköping är medianvistelsen för personer över 80 år drygt 4,5 timmar. I Norrköping är medianen strax under 3,5 timmar och i Motala strax under 4 timmar. Det kan jämföras med medianen i resten av landet som ligger på 3 timmar och 40 minuter.

På Gotland är medianen för de över 80 år strax under tre timmar.

Lång tid till läkaren

Även tiden innan patienten får möta en läkare är både lång och varierar beroende på vilket sjukhus som besöks. Hälften av de som är över 19 år får vänta i närmare en timme eller mer på att bli bedömd av en läkare. De över 80 år har en något kortare tid innan de får en bedömning.

I Linköping och Motala får patienterna vänta 47 respektive 50 minuter. Det är ungefär samma tid för de patienter som behöver bedömas av en läkare på Visby lasarett på Gotland, där är tiden 51 minuter. I Norrköping tar det något längre tid, där är medianväntetiden till läkarbedömningen en timme och nio minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.