Kerstin Kempe, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. Foto: SVT

Så många har fått bygga innanför strandskyddet runt Vättern

Uppdaterad
Publicerad

För att få bygga i närheten av vatten så krävs det dispens från strandskyddet. Siffror från kommunerna och länsstyrelserna visar att det skiljer sig mycket hur ofta tillstånd delas ut runt Vättern för att få bygga.

I de flesta fall så är det kommunen som ger ut dispens, men om det till exempel byggs inom ett naturreservat så är det istället Länsstyrelsen.

Under perioden 2014 till med 2018 har flest dispenser getts ut i Jönköpings kommun, 40 stycken, inte helt oväntat med tanke på hur många invånare kommunen har.

Vättern

Askersund på andra plats

Mer överraskande är att Askersund kommer på en andra plats med 34 stycken dispenser.

Detta kan jämföras med Hjo kommun där endast 5 dispenser gavs ut för samma period. Allra minst byggdes det i Ödeshögs kommun med endast 2 dispenser.

Siffrorna för varje kommun hittar du längst ner i artikeln.

”Svårt att generalisera”

Varför det kan se så olika ut från kommun till kommun är inte helt enkelt att förklara tycker Kerstin Kempe, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

– Man kanske har olika långa kuststräckor, olika mycket strandskydd och det kanske finns andra naturvärden. Det är svårt att generalisera och säga att det är lättare att få dispens i kommun A jämfört med kommun B.

Så många dispenser har delats ut av kommuner och länsstyrelser.

Askersund 34

Habo 16

Hjo 5

Jönköping 40

Karlsborg 24

Motala 11

Vadstena 14

Ödeshög 2

Siffrorna är från 2014 till och med 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vättern

Mer i ämnet