Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till röstlokalen i Huvudbiblioteket i Linköping kommer en strid ström med förtidsröstare och röstmottagaren Sara Salam är där för att ta emot dem. Foto: August Askbom/SVT

Populärt att förtidsrösta i år: ”Kommer nog inte vara så många på valdagen”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en vecka sedan öppnade förtidsröstningen inför årets val till kommun, region och riksdag. Hittills har 34 757 östgötar lagt sin röst och 5358 gotlänningar.

På onsdagen förra veckan slogs portarna upp till förtidsröstningen. Förtidsröstning har blivit ett populärt alternativ till att rösta på valdagen – och i år har Valmyndigheten flaggat för att ännu fler än vanligt kan komma att förtidsrösta med anledning av smittspridningen av covid-19.

– Covid-19 och smittspridning kan leda till en ökad vilja att förtidsrösta. Det har man sett i andra länder, säger Anna Nyqvist till TT.

Ingen idé att vänta

I Huvudbiblioteket i Linköping märker röstmottagaren Sara Salam av det ökade intresset av att förtidsrösta.

– Det är ganska populärt i år, och det är mer än förra valet. Folk vill få det gjort helt enkelt, säger hon.

En som passade på att just ”få det gjort” var andragångsväljaren Fredrik Fernlund som passade på att ta en paus från studierna för att rösta.

– Det här är andra valet jag röstar i och det är andra gången jag förtidsröstar, säger Fredrik Fernlund som även han menar att det inte är någon idé att vänta när man väl bestämt sig.

Drygt en miljon röster

Enligt Valmyndighetens statistik, som är preliminär, har hittills 34 757 östgötar och 5358 gotlänningar förtidsröstat.

I hela Sverige har redan drygt en miljon röstberättigade förtidsröstat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.