Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland Foto: SVT/TT

Så mycket ersättning har betalats ut efter rovdjursangrepp i Östergötland

Publicerad

De senaste två åren har Länsstyrelsen i Östergötland betalat ut ersättning efter tre angrepp på tamdjur orsakat av rovdjur, respektive år. Hittills i år har redan tre fall ersatts, efter att tamdjur skadats av rovdjur.

I de allra flesta fall handlar det om djur som har skadats eller dödats av lodjur, men det handlar även om varg.

– Det är alltid tråkigt för den som råkar ut. Det är inte roligt att se sina djur skadade och döda. Jag förstår oron, speciellt för vargen, eftersom de oftast blir så många djur som skadas vid angreppet, säger vilthandläggare Mia Kjällander.

Oklart varför angrepp skett

Nu i veckan dödades flera får i ett vargangrepp norr om Ljungsbro, utanför Linköping. Enligt Länsstyrelsen rör det sig om en vargattack och bitmärken på fåren har nu topsats för att se om DNA:t tillhör någon av de revirmarkerade vargparet i området. Men varför angreppet inträffat är svårt att veta.

– Vi vet inte varför det skedde kanske gick vargen förbi och fåren vart rädda och började springa och jaktinstinkten triggades, säger Mia Kjällander.

Skadade av lodjur

Hittills i år har 28 000 kronor betalas ut i ersättning till personer som har fått sina djur skadade av rovdjur. Det handlar om två hundar som skadats av lodjur och fyra dvärggetter som skadats av lodjur.

I måndags upptäcktes att två tackor och flera lamm dött och skadats i en vargattack norr om Ljungsbro.

Kan vi vänta oss fler angrepp?

– Svårt att säga, det vet vi inte ännu. Vi får se hur det blir nu i sommar när djuren släpps ut på bete. Vi har ett vargrevir i länet och vi har mycket lo i länet det vet vi. Samtidigt finns det mycket vilt i länet och förhoppningsvis håller sig vargen till det, säger Mia Kjällander.

Mest ersättning efter skador på grödor

Men allra mest ersättning och vanligast förekommande är skador på grödor som orsakats av storfågel berättar Mia Kjällander. 2017 betalade länsstyrelsen ut 289 000 kronor i ersättning till skador som orsakas av fåglar. 2018 betalade Länsstyrelsen ut 90 000 kronor av samma anledning.i

– Man glömmer oftast de här lantbrukarna, men det är stora värden i skadorna som orsakas av fåglar som grågås, vitkindad gås, tranor och sångsvan, säger hon.

Angrepp i Östergötland där djurägaren fått ersättning

Visa

År 2019

Januari: 2 hundar skadade av lodjur i södra delen av Östergötland ersättning uppemot 5 000 kronor vardera

Januari: 4 dräktiga dvärggetter dödade av lodjur ersättning: 18 000 kronor

År 2018

Oktober: 1 tacka dödad av varg eller lodjur (inte säkerställt) i norra delen av Östergötland ersättning: 2 800 kronor

Maj: 4 lamm dödade av lodjur i södra delen av Östergötland ersättning 7 000 kronor

Januari: 1 tacka dödad av lodjur i södra länsdelen ersättning: 3 050 kronor

År 2017

Oktober: 7 får och 2 lamm dödade av varg i västra delen av Östergötland ersättning: 32 000 kronor

Augusti: 1 får och 3 lamm dödade av varg i norra delen av Östergötland ersättning: 8 300

Februari: 1 får dödat av lodjur i södra delen av Östergötland ersättning: 3 200 kronor

Den ersättning djurägaren får beräknas av Länsstyrelsen med hjälp av rekommendationer från viltskadecenter. Det finns tillägg för ekouppfött djur eller kravanslutet, man får även mer ersättning för dräktiga djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer