Mängden narkotika har ökat i avloppsvattnet i Östergötland. Foto: SVT

Så mycket knark finns i vårt avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har vårt avloppsvatten testats igen för spår av narkotika. Provresultaten visar att mängden narkotika har ökat i Östergötland.

Under 2014 provades metoden att mäta narkotika i avloppsvatten för första gången i Östergötland. Idag presenterades mätningen för 2017, och jämfört med föregående år så visar siffrorna en ökning i de flesta av kommunerna.

– Det stora antalet narkotikadoser är så pass omfattande att det troligtvis finns grupper i samhället som använder narkotika och som sannolikt är okända för myndigheterna. Det är av yttersta vikt att kommuner, Polismyndigheten, Region Östergötland och Länsstyrelsen fortsatt arbetar aktivt för att nå det nationella och regionala målet om ett samhälle fritt från narkotika, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet på Länsstyrelsen Östergötland.

Vanligast förekommande är cannabis, men även amfetamin och kokain har hittas i vårt avloppsvatten.

Det man kan se är att användandet av Cannabis är störst i Valdemarsvik, av kommunerna i Östergötland. Linköping och Mjölby visar högst resultat av amfetamin. För kokain toppar Norrköping tillsammans med Finspång listan.

Mätningarna redovisar inte hur många som använder narkotika, utan visar endast hur många doser per 1 000 invånare som finns i avloppsvattnet.

Se mer i kvällens nyhetssändning kl 18.30

Cannabis:

Valdemarsvik: 154

Norrköping: 86

Linköping: 68

Amfetamin:

Linköping: 36

Mjölby: 32

Norrköping: 26

Kokain:

Norrköping: 2,6

Finspång: 2,5

Linköping: 1,6

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer