Skimningsutrustningen kan vara en platta som klistras fast på betalautomaten, men utseendet varierar. Foto: Bertil Ericson/TT & Polisen

Så ser bedragarnas utrustning ut

Uppdaterad
Publicerad

Flera mackar i Östergötland har drabbats av försök till kortkapning, skimning. Bilder från polisen visar hur skimningen går till med falska kortläsare.

Flera obemannade mackar i Östergötland har drabbats av skimningsförsök på kort tid. SVT har nu fått tillgång till polisens bilder på skimningsutrustning som de tidigare hittat på bensinautomater i Östergötland.

Utrustningen ingår i en utredning där polisen har kunnat säkra DNA-spår och gärningsmannen är efterlyst.

LÄS MER: Polisen varnar för skimningsvåg

– Den kan ha olika färg och utseende men en gemensam faktor är att den inte ska väcka uppmärksamhet utan uppfattas som en del av betalterminalen, säger Thomas Agnevik vid polisen i Östergötland.

I den pågående vågen av skimningsförsök är det hittills obemannade bensinmackar i Linköping, Mantorp, Motala och Mjölby som manipulerats. På grund av sena anmälningar har skimningsutrustningen hunnit försvinna innan polisen kommit till platsen.

Här har någon satt fast en extra kortläsare utanpå den riktiga kortläsaren, för att på så sätt skimma betalkortet. Foto: Polisen

Förtegna om åtgärder

Flera bensinbolag har obemannade mackar på de orterna, men generellt är de förtegna om vilka åtgärder de själva vidtar för att motverka skimning.

– Vi har en bevakning och vidtar åtgärder regelbundet för att det inte ska inträffa. Närmare än så kommenterar vi inte vad vi gör, säger Niclas Brantingson, pressansvarig på Preem.

Den falska kortläsaren ser ut som en del av automaten och kan vara svår att upptäcka. Foto: Polisen

Även bensinbolaget Ingo, med flera automatstationer i Östergötland, vidtar åtgärder mot skimning.

– Vi har dagliga interna kontrollrutiner för att förhindra skimning på våra stationer. Vi har personer som tar hand om den vanliga skötseln av stationerna, då ingår det att kontrollera automaterna, säger Irmgard Mårtensson, kommunikationschef på Ingo.

Skimning eller skimming, av det engelska ordet skim (skumma), är när en bedragare manipulerar betalkortsautomater eller bankomater på olika sätt för att komma åt information från magnetremsan. Därefter tillverkas en kopia av kortet och tjuven kan handla med det.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer