Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Ström, Skogsstyrelsen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska granbarkborren stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Ström från Skogstyrelsen är projektledare för ”Stoppa borrarna” som startades 2018 och är ett samverkansprojekt mellan myndigheter, företag och organisationer i södra och mellersta Sverige.

– Framförallt så handlar det om att få ut gemensamma budskap i rätt tid, säger Kerstin Ström.

Målet är att genom samverkan och ökad aktivitet i skogen begränsa angreppen och skadorna av granbarkborre så långt det är möjligt. För det handlar om ett gemensamt ansvar, menar Ström.

Vad konkret är det för insatser?

– Till exempel att i maj få ut markägarna var fjärde-femte vecka och gå över sina fastigheter.

Kerstin Ström från Skogstyrelsen berättade om projektet "Stoppa borrarna" under en konferens i Linköping. Foto: SVT / Christian Zetterdahl

Experter samlades i Linköping

Närmare 400 personer samlades i Linköping för att dela med sig av sina erfarenheter gällande den fruktade skadeinsekten. Nya digitala verktyg, senaste forskningen och erfarenheter inom branschen var något av det som togs upp.

Under onsdagen presenterade även Skogsstyrelsen ökade insatser i skyddade skogar där det är möjligt. En fråga som varit omdebatterad då angripna träd står kvar i många skyddade områden, vilket kan öka skadorna på intilliggande skog.

– Även om de skyddade områdena utgör en mycket liten del av de angripna skogarna, behöver vi ta till de åtgärder som är möjliga och relevanta för att begränsa granbarkborreangreppen på landskapsnivå. Därför mer än tredubblar vi omfattningen av insatser i dessa områden under 2020, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd vid Skogsstyrelsen.

Under 2019 gjorde Skogsstyrelsen insatser i knappt 25 områden. I år planeras åtgärder i omkring 100 skyddade områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet