Mattias Sparf, skogskonsulent och skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Östergötland tycker det är bra att experter från hela landet samlas i Linköping. Foto: SVT/Lovisa Gelin

Barkborrens angrepp skapar oro – nu samlas experterna

Uppdaterad
Publicerad

På Collegium i Linköping träffas under onsdagen närmare 350 personer från olika skogliga aktörer, myndigheter och organisationer för att diskutera barkborren.

Angrepp från granbarkborre var stora under 2018. Den torra sommaren stressade granarna som blev mer mottagliga för angrepp. Barkborren fortsatte sedan sin framfart i de svenska skogarna under 2019 och orsakade stora skador.

Nu är man orolig att skadorna ska bli ännu större i år eftersom vi har haft en mild vinter.

– Problemet är att barken har inte varit fastfrusen på granarna under den här vintern, så när man avverkar träden så trillar barken av och blir kvar i skogen. Dessutom har det varit svårt att få ut virket utan att få körskador på marken, säger Mattias Sparf, skogskonsulent och skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Östergötland.

Många barkborrar har överlevt den milda vintern. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

350 personer diskuterar barkborren 

Under onsdagen samlas experter på en stor konferens i Linköping för att bland annat utbyta erfarenheter från olika bekämpningsmetoder samt diskutera förebyggande åtgärder för framtiden.

– Det är jätteviktigt att branschen och forskare träffas för att byta information, så att vi inte sitter på vår egen kammare med smarta idéer, säger Mattias Sparf.

Skogskonsulent Mattias Sparf visar några övervintrade barkborrar. Foto: SVT/ Lovisa Gelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.