Nytt rabattsystem i matbutiken ska minska matsvinnet

Publicerad

Varje år uppkommer 100 000 ton matavfall från våra livsmedelsbutiker och många matvaror hinner nå sitt bäst före-datum. 

I Ica-butiken i Kisa testas nu en ny teknik som ska få matsvinnet att minska.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 37 kilo ätbar mat och dryck per person, enligt siffror från Naturvårdsverkets rapport från 2018.

Men det inte bara hemma i hushållen som det slängs onödigt mycket mat. Även i livsmedelsbutikerna är matsvinnet stort då många varor hinner nå sitt bäst före-datum.

Kinda

25–30 procent lägre matsvinn

Nu provar Ica Supermarket i Kisa en ny teknik som ska minska deras matsvinn. Genom en ny prisscanner kan kunden själv få ett billigare pris, om varan håller på att gå ut i datum.

– Om man hittar en vara i butiken som har kort datum tar du med den till vår scanner. Där kommer den räkna ut hur mycket bättre pris du kan få beroende hur många dagar det är kvar till bäst före-datumet. Om du vill köpa varan trycker du sedan ut den nya prislappen och klistar över den gamla. Jag hoppas det här kan ge 25–30 procent lägre matsvinn för butiken, säger Morgan Alm, Ica-handlare i Kisa.  

Lisen Wall, som har kommit in i butiken för att handla, är positiv till det nya systemet.

– Jag tycker det verkar bra och jag kommer testa det, framför allt för varor som man kan frysa in hemma, säger hon.

Se i klippet ovan hur det nya systemet fungerar.

Fakta om matsvinn

• Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

• Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA

• FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet 

• Varje år slänger en person cirka 37 kilo mat och dryck.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet