Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på vårdplatser har varit ett problem under en längre tid i Östergötland. Men när kommer det att vara löst? Hör regionrådets svar i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVt, pressbild

Så ska Region Östergötland lösa bristen på vårdplatser: ”Behöver göra mycket mer”

Publicerad

Det är brist på vårdplatser inom Region Östergötland. Än tuffare är det under sommaren under de värsta semesterperioderna.

– Det är inte alls bra. Vi vill ha en bra vård för våra medborgare. Vi har det tufft i sommar, men det liknar också hur det har varit tidigare somrar, berättar regionstyrelsens moderata ordförande Marie Morell.

Att få sjuksköterskor och vårdpersonal att stanna kvar på sin arbetsplats har blivit en viktig fråga förregionen. Många sjuksköterskor väljer idag att byta arbetsplats vilket gör att det finns färre vårdplatser på sjukhusen

Bara på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping behövs det idag 25 till 30 fler sjuksköterskor.

– Vi har nu under sommaren extra ersättningar för personalen och vi har tidigare höjt OB-tillägget för sjuksköterkor. Men det behövs göras väldigt mycket mer för att få personalen att vilja stanna kvar på sin arbetsplats, säger Marie Morell.

Men när kommer problemet att vara löst? Hör Marie Morells svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.