Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Coronakrisen slår hårt mot besöksnäringen

Publicerad

Coronautbrottet har fått effekten att turistströmmarna till Sverige i praktiken upphört. Detta slår hårt mot turismnäringen på Gotland och i Östergötland.

När turismströmmarna upphör innebär det att Sverige dagligen tappar utländsk konsumtion motsvarande 261 miljoner kronor, jämfört med mars 2019, menar Stockholms handelskammare som sammanställt siffror från Tillväxtverket.

– Den omedelbara smällen riktas mot företag och anställda inom besöksnäringen. Det här är pengar som måste hämtas ikapp senare och det kommer kräva omfattande hjälp från politiken, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Östergötland och Gotland

I Östergötland var konsumtion av utländska turister (turismexport), per dag under mars månad 2019, 3,6 miljoner kronor. På Gotland var samma siffra 0,6 miljoner kronor.

– Vi har i nuläget inga indikationer på att säsongsanläggningar kommer att drabbas. Förhoppningsvis kommer svenskar att stanna i landet och resa runt senare, säger Hanna Nord, strateg på Visit Östergötland.

Under hela mars månad handlar det om 108 miljoner kronor för Östergötland och 19 miljoner kronor för Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.