Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Blomberg, sjösäkerhetsexpert på Transportstyrelsen ger några goda råd inför båtsäsongen i videon. Foto: SVT

Så undviker du att dö till sjöss

Publicerad

Båtsäsongen är i full gång och många har redan sjösatt och gett sig ut på vattnet. Men, varje säsong skadas och dör människor på sjön. 2022 dog 16 personer i fritidsbåtsolyckor, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik.

Alla som dog var män och de flesta var 60 år eller äldre. Sex av de avlidna saknade flytväst och fyra av olyckorna skedde vid en kaj eller brygga.

– Ett råd är att kolla väderleksprognosen samt att tänka på att vädret snabbt kan slå om. Det är också bra att kontakta folk på land och berätta vart man tänkt sig åka, samt när man tror man är framme, säger Jenny Blomberg, sjösäkerhetsexpert hos Transportstyrelsen.

Många ovana på sjön

Inom yrkessjöfarten dör däremot nästan ingen. En olycka under 2022 är fortfarande under utredning och det är oklart om den skedde inom yrkessjöfart eller fritidssjöfart.

En del av de som ger sig ut på sjön är nybörjare: Under pandemiåren 2020 och 2021 ökade efterfrågan på båtar kraftigt. Nu har den lugnat sig något, men enligt Sweboat 2022 säljs årligen mellan 20 000 och  25 000 båtar i Sverige. Enligt Båtlivsundersökningen finns ungefär 860 000 fritidsbåtar i sjödugligt skick i landet.

I videon ovan får du några fler tänkvärda tips inför båtsäsongen – samt se lite fina båtar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.