Karolina Källs är behandlare på Frideborg i Norrköping där man tar emot kvinnor som har blivit utsatta för psykiskt och fysiskt våld. Foto: SVT/TT

Så upptäcker du om din vän blir utsatt för våld

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara din vän eller din kollega som utsätts för psykiskt eller fysiskt våld av sin partner. Hon berättar det nästan aldrig. Hon skäms. Därför är det upp till oss andra, vi som finns runt omkring, att försöka upptäcka, stötta och slå larm.

Samma berättelser återkommer. Det vittnar både åklagare, poliser och de som stöttar de utsatta kvinnorna om.

– Man ser ju ett mönster. Många kvinnor som jag träffar berättar samma historia. Det börjar bra. Sedan blir mannen allt mer kontrollerande. Livsrummet krymper, säger My Lindholm, kammaråklagare i Norrköping.

Våldet mot kvinnor – Östergötland

Börjar med kontroll

Det börjar nästan aldrig med fysiskt våld utan det vanliga är att mannen börjar kontrollera kvinnan allt mer. Han kräver att hon ska svara direkt på telefonsamtal. Han vill helst inte att hon ska umgås med sina vänner. I början är det sällan slag utan istället förolämpningar och ord.

– Säger du att jag är värdelös, ful och äcklig, hora och fitta, så blir det väldigt personligt.  Och det påverkar den som utsätts, säger Karolina Källs som är behandlare på Frideborg i Norrköping där man tar emot kvinnor som har blivit utsatta för psykiskt och fysiskt våld.

Få som berättar

Gradvis börjar kvinnan tro på det mannen säger. Hon tänker att det är henne det är fel på. Hon anklagar sig själv och tänker att andra kommer att undra varför hon inte har lämnat mannen. Därför är det få som berättar för omgivningen om det som pågår.

– Ställer man frågan så säger hon ofta: ”Det är bra. Det är jättebra”, säger Karolina Källs.

Därför blir det så mycket viktigare att omgivningen uppmärksammar varningssignaler och reagerar.

– Om du inte reagerar, då hjälper ju du till att upprätthålla det våld som pågår. Och hur ska då den utsatta personen kunna förmå sig att ta sig därifrån? frågar Karolina Källs.

Svårt att bevisa

Våld i nära relation är ett av de brott som är svårast att bevisa.

– Många gånger är det bevisproblem i den här typen av ärenden eftersom brotten sker i hemmet där det inte finns några vittnen, säger My Lindholm som är kammaråklagare i Norrköping.

”Marie” var en självsäker person som sade vad hon tyckte – men mannen hon levde med bröt gradvis ner hennes självförtroende – hör hennes berättelse här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor – Östergötland

Mer i ämnet