Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Minskad vinst för SAAB

Uppdaterad
Publicerad

Försvarskoncernen Saab faller över 5 procent på börsen efter att ha redovisat en rörelsevinst på 447 miljoner kronor för första kvartalet. En försämring jämfört med samma period i fjol då rörelsevinsten blev 539 miljoner kronor.

– Jag tycker det är en bra rapport. De hade ett ovanligt starkt kvartal förra året och de slår våra estimat med drygt 20 procent, säger Björn Enarson, analyschef på Danske Bank.

Enligt Enarson skulle den underliggande vinsten ökat med 20 procent under årets första kvartal rensat för ett kontrakt som flyttades in i kvartal 1 förra året. Enligt Enarson är detta drivet av affärsområdet Aeronatics, det vill säga det område där stridsflygplanet Gripen finns tillsammans med övrig militär och civil flygteknik.

Orderingång svagare än väntat

Intäkterna steg med två procent till 7 766 miljoner kronor medan orderingången sjönk med 37 procent till 6 135 miljoner kronor. Justerat för några större beställningar 2017 var orderingången dock fortsatt stark, enligt Saab-ledningen.

Men där håller inte Danske Bank med om utan tycker att orderingången är lite svagare än väntat medan bolagets prognos är i linje med förväntningarna, bolaget upprepar en årlig organisk tillväxt på fem procent.

– Det är ett spännande år för Saab. Det är många stora kontrakt som finns därute. Indien kommer antagligen att röra sig framåt och sedan har vi det amerikanska skolflygplanet T–X som troligen annonseras i juli, säger Enarson.

I det senare fallet har USA vid flera tillfällen skjutit upp beskedet om vem som ska tilldelas kontraktet på nya skolflygplan till det amerikanska flygvapnet.

Svenska Saab och amerikanska Boeing tillverkar skolflygplanet T–X Foto: Boeing

Saab:s andel oklar

Exakt hur mycket en sådan order är värd för Saab är i nuläget oklart. En summa som förekommer på marknaden är 16 miljarder dollar, cirka 136 miljarder kronor. Den summan bedöms dock komma från USA:s budget. Dessutom är kontraktet ett samarbete mellan Saab och Boeing.

– Allt kommer inte att gå till det här kontraktet och sedan är ju Saab:s andel uppskattningsvis 30 procent. Men det vet inte, säger Björn Enarson.

När det gäller Indien handlar det bland annat om landets val av nya stridsflygplan, en order som ibland värderats till 90 miljarder kronor. Ett besked kring detta väntas dock dröja.

Närmare ligger möjligen Indiens besked om att köpa korträckviddigt luftvärn. Den ordern handlar om tiotals miljarder kronor.

– Det är en mega order, sa Håkan Buskhe till TT när han presenterade årsbokslutet för 2017 tidigare i år.

Trots att lönsamheten, marginalerna, sjönk under kvartalet, räknar Saab-ledningen i en prognos med en högre lönsamhet under helåret 2018 jämfört med 2017, rensat för större engångsposter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.