Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Per-Olof Marklund, chef för Teknik och Innovation på Saab Aeronautics berättar mer om Gripens livslängd och hur Saab ser på utvecklingen av nästa generations stridsflygplan. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Saab får uppdrag av FMV – ska göra studie om framtidens stridsflyg

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat kontrakt med bland annat Saab för en så kallad konceptstudie om framtidens stridsflygförmåga inom programmet Vägval stridsflyg.

Studien ska ge underlag till ett kommande beslut om hur Sveriges stridsflygförmåga ska se ut efter 2040. Saab kommer att samarbeta med FMV, Försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut, GKN Aerospace och andra industripartners.

– Med hänsyn till de långa utvecklingstiderna, och besluten som behöver tas, är det bra att arbetet påbörjas nu. Det är också naturligt att flygindustrin deltar med sin kunskap i den här fasen, säger Lars Helmrich, chef verksamhetsområde Flyg och rymd på FMV, i ett uttalande.

Nästa generations stridsflygplan

– Det enda vi vet med säkerhet att nästa generations stridsflygplan kommer att kräva mer än vad som finns idag. Och det är den utmaningen vi står inför, säger Per-Olof Marklund, chef Teknik och Innovation hos Saab Aeronautics till SVT.

Kontraktsperioden omfattar 2024-2025.

Se och hör mer om vad Per-Olof Marklund har att säga i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.