Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har utvecklat Gripen för att möte precis det hotet som vi ser från Ryssland, säger Jussi Halmetoja, operativ flygexpert hos Saab. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Saab: Jas 39 Gripen väl lämpad för kriget i Ukraina – utvecklad för att möta ryskt hot

Uppdaterad
Publicerad

På två månader skulle ukrainska stridspiloter kunna lära sig flyga Jas 39 Gripen, menar Saabs testpilot.

– Ja, Gripen är enkel att flyga.

Ukraina har flera gånger bett länder om hjälp med stridsflygplan i kriget mot Ryssland. I februari bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Sverige om Gripen-plan.

Regeringen beslutade i förra veckan att ge Försvarsmakten i uppdrag att låta ukrainska stridspiloter och flygteknisk personal få en så kallad orienteringsutbildning på Jas 39 Gripen. Detta efter att Ukrainas försvarsmakt framfört önskemål om att få utvärdera det svenska stridsflygplanet.

Linköping

Gripen utvecklad för att möta ryskt hot

Hos Saab i Linköping är man övertygad om att Gripen skulle vara till stor nytta för Ukraina.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi faktiskt har utvecklat Gripen, och även tidigare flygsystem genom årtionden, för att möta precis det hotet

som vi ser från Ryssland, säger Jussi Halmetoja, operativ flygexpert hos Saab och före detta stridspilot i Flygvapnet med många timmar bakom spakarna på Viggen och Gripen.

Gripen-systemet skiljer sig på flera punkter jämfört med andra moderna stridsflygplan.

– Till exempel att information som inte är viktig för piloten filtreras bort. Det du inte behöver veta presenteras inte. Det hjälper piloten att ha fokus på uppgiften, säger Halmetoja och fortsätter:

– Men den kanske allra viktigaste förmågan är att från dag ett kunna sprida ut resurserna, hela flygplanet och människorna i organisationen, på olika flygbaser i skogen.

Inga kommentarer från Försvarsmakten

Från Flygvapnet är det locket på om hur långt man har kommit med regeringsuppdraget och om ukrainska stridspiloter fått provflyga Gripen än. 

“Det är inget jag i nuläget kan lämna några kommentarer på eftersom detta omfattas av sekretess”, skriver kommunikationschef Louise Levin till SVT.

Och från Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen i Stockholm kommer ett liknande svar:

”Mot bakgrund av säkerhetsbilden och operationssekretess är vi restriktiva med att lämna ut uppgifter kring dessa uppdrag.”

Hör Saabs testpilot berätta om Gripen-planen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet