Air Tractor AT-802 Fire Boss. Foto: Saab

MSB har tecknat avtal med Saab om vattenskopande flygplan

Publicerad

Saab blir det företag som ska tillhandahålla vattenskopande flygplan och besättning för brandbekämpning i Sverige. Flygplanen ska kunna sättas in från och med slutet av maj.

– Flygplanen kommer bli en förstärkning som ger bättre förmåga att släcka bränder från luften i norra Europa redan till sommaren 2020, säger Jakob Wernerman, enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i ett pressmeddelande.

I avtalet finns möjlighet till ytterligare två flygplan för 2021-2023. Planen ska vara placerade vid Skavsta i Nyköping och har en kapacitet på 3 000 liter vatten. MSB har budgeterat för en kostnad på 30 miljoner kronor för 2020. Om planen ansluts till EU finansierar de 80-90 procent av kostnaden, och om andra länder utnyttjar dem står de nationerna för de operativa kostnaderna.

Linköping

Utbildningsinsats

Saab och MSB ska också tillsammans utveckla arbetssätt för användningen av planen.

– Att fälla vatten från luften med skopande flygplan skiljer sig från att arbeta med helikoptrar vid skogsbränder. Erfarenhet av att arbeta med skopande flygplan finns i dag inte hos alla räddningstjänster i Sverige. Därför behöver vi tillsammans lära oss och utveckla ett effektivt arbetssätt, säger Jakob Wernerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet