Planet var ungefär två mil sydväst om Sydneys flygplats när det tappade sin propeller. Foto: TT

Saab-plan tappade propeller i luften

Ett Saab-plan tappade en propeller under inflygningen till Sydneys internationella flygplats. ”Extremt ovanligt”, säger flygbolaget om händelsen.

Händelsen inträffade i fredags efter det att besättningen stängt av motorn efter ”onormala indikationer” på Saab 340-planet med 16 passagerare.

– Kaptenen visade exceptionella färdigheter i att landa flygplanet så smidigt i dåligt väder och starka vindar, så pass att passagerarna inte märkte det, säger Neville Howell vid det aktuella flygbolaget Rex, till AFP.

En passagerare berättar för Sydney Morning Herald att hon såg något hända utanför fönstret.

– Först trodde jag att det var en väldigt stor fågel som träffade vingen och försvann. Men det var inte en fågel – det var propellern som lossnade, säger hon.

Planet landade med bara en propeller. Foto: TT

”Extremt ovanligt”

Passagerarna informerades att planet flög på en motor. När planet landat tittade piloten ut genom fönstret och konstaterade att propellern verkligen var borta, vilket fick passagerarna att börja applådera.

Händelsen utreds, och tills dess har flygbolaget Rex valt att hålla sex av sina plan med liknande propellerväxellådor på marken.

– Det här är en extremt ovanlig händelse, och det enda andra konstaterade fallet var 1991 då det amerikanska bolaget Comairs flygplan också landade säkert efter att de tappat propellern, säger Howell till AFP.

Propellern borta

Saab 340 är byggt för att kunna flyga med bara en motor, och piloter får också öva på scenariot. Men en propeller som lossnar kan träffa och skada planet, eller ställa till stor skada på marken.

Saab säger att man är beredd att bistå australiska myndigheter. Helena Dahlberg vid Saabs presstjänst säger till TT att hon aldrig hört talas om att något Saabplan tidigare ska ha tappat en propeller.

Planet slutade tillverkas i slutet på 1990-talet.

– Men det är väldigt många som är i operation runt om i världen, säger hon.

Propellern har ännu inte hittats.

Saab 340

Visa
  • Saab 340 är 19,7 meter lång och 7 meter hög, spännvidden är 21,4 meter.
  • Planet tar 33 eller 34 passagerare och är utrustad med två turboprop motorer från General Electric på vardera 1750 hästkrafter.
  • Saab tillverkade totalt 459 plan av Saab 340 mellan 1983 och 1999.
  • Marschfarten är maximalt 524 kilometer i timmen (283 knop).
  • Svenska flygvapnet har två S100D radarspanings- och ledningsplan, som är baserat på Saab 340.

Källor: Saab, Försvarsmakten

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer