Foto: Saab

Saabchefen: Jätteintressant med Turkiet-export

Uppdaterad
Publicerad

Positiva tongångar hörs från svensk försvarsindustri efter Turkiets besked om att släppa in Sverige som medlemmar i Nato. Försvarsföretaget Saab med stor verksamhet i Linköping ser positivt på ett Nato-medlemskap.

Micael Johansson, vd på försvarsjätten Saab sedan 2019, framhåller att gårdagens besked var ett stort steg framåt och att ett medlemskap enbart innebär fördelar.

– Jag ser inget negativt med det. Nu är vi snart på insidan, och en del av Nato. Det stärker vår trovärdighet som försvarspartner, säger han till TT.

Gotland

Mycket att bidra med

Sverige och svensk försvarsindustri har mycket att bidra med till Nato, anser Micael Johansson.

– Vi har massvis med produkter som är Natokompatibla, säger han och nämner bland annat stridsflyg, luftförsvar, ubåtar och övervakningsförmåga.

Export till Turkiet

I höstas beslutade Inspektionen för strategiska produkter, (ISP) att svenska företag åter får exportera vapen till Turkiet. Historiskt sett har Saab haft en liten export till Turkiet.

TT: Hur ser ni på att exportera produkter till Turkiet?

– Om vi får frågor från Turkiet gällande produkter som finns i vår portfölj är det jätteintressant för oss. Jag ser det bara som en möjlighet, säger Micael Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet