Saabs undervattensfarkost hittade vraket utanför Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

På 3008 meters djup under den antarktiska isen vilade vraket efter upptäcktsresanden sir Ernest Shackeltons skepp ”Endurance”.

Med hjälp av Saabs undervattensfarkost Sabertooth ”Ellie” så hittade polarexpeditionen Endurance22 skeppet som sjönk 1915.

Undervattensfarkosterna av modellen Sabertooth tillverkas i Linköping och just Ellie användes vid alla dyk som gjordes i det 300 kvadratkilometer stora havsbottenområde som genomsöktes.

Två specialister inom undervattenssök från Saab – Thomas Andreasson och Lars Lundberg – har deltagit i expeditionen och är ombord på polarforskningsfartyget S.A. Agulhas II som nu håller på att lämna Antarktis.

Genom åren har fler expeditioner försökt hitta Endurance-vraket utan framgång.

Hur var känslan när ni hittade vraket?

– Det var en euforisk känsla, säger de till SVT Nyheter Öst på en sprakig telefonförbindelse från andra sidan jorden.

Ellie levererade data i realtid

Sabretooth Ellie styrs trådlöst, men i det här fallet strömmades data via en tunn kabel i realtid till Thomas och Lars ombord på fartyget. Ibland var det hela tio kilometer kabel i vattnet.

– Det gjorde att vi kunde jobba mer effektivt. Vi hade kunnat släppa henne utan kabeln, men då hade vi behövt ta upp henne, tanka av datan och analysera den efteråt. Nu kunde vi göra allt samtidigt.

Den data, bilder och filmer som nu samlats in med hjälp av Sabertooth Ellie kommer att göra det möjligt att ta fram en 3D-modell av vraket och ge material till en kommande dokumentär som görs på uppdrag av National Geographic.

Hör Lars och Thomas berätta mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.