Marken kring det före detta sågverket i Bestorp är starkt förgiftad

Saneringen i Bestorp inleds i februari

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla sågverksområdet i Bestorp, söder om Linköping, klassas av länsstyrelsen som det viktigaste området i Östergötland att sanera. Planerad start för saneringsprojektet är i mitten av februari 2019.

Numera huserar Bestorps båtklubb på det område där det låg en såg mellan 1903 och 1958. Under en tid behandlades virket med klorfenolpreparat som lett till de dioxinföreningar som nu måste saneras. Området ska nu befrias från dioxiner och Naturvårdverket bidrar med de 42 miljoner arbetet beräknats kosta.

– Beräknad start för saneringen är i mitten på februari, men jag vågar inte säga exakt datum, säger Malin Johansson som är projektledare på Linköpings kommuns avdelning för stadsmiljö.

Att marken är förgiftad konstaterades redan 2007 och 2012 satte kommunen upp varningsskyltar. Nu är det alltså dags för sanering, men hur lång tid arbetet kommer att ta är inte klart.

– Bidraget från Naturvårdsverket ska dock vara förbrukat under 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet