Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst har gått igenom över 170 kontroller som gjordes 5-13 juni. Se mer i videon. Foto: Edina Foric/SVT

Säkerhetszonen i Hageby – så har polisens kontroller gått till

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetszonen i Hageby i Norrköping har nu upphört. Enligt polisens protokoll, som SVT Nyheter Öst tagit del av, hade över 170 kontroller gjorts fram till den 13 juni.

Nervöst beteende, tidpunkt, plats, klädsel och sällskapet som personen befinner sig i, är några av anledningarna till visitationerna.

Polisen i Norrköping har sedan den 5 juni fått söka igenom fordon och kroppsvisitera personer utan att behöva ha konkret brottsmisstanke. Sedan midnatt natten till onsdagen har säkerhetszonen upphört i området. Säkerhetszonen pågick i två veckor. Polisen har totalt gjort 368 visitationer och 41 genomsökningar av transportmedel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jan Hofvenstam, polisområdeschef i Östergötland hur dessa två veckor har varit. Foto: Edina Foric/SVT
Våldsvågen i Norrköping

Kopplingar till våldsvågen i Norrköping

SVT har gått igenom samtliga protokoll från kontrollerna som gjordes fram till 13 juni. Genomgången visar att flera som har kontrollerats i säkerhetszonen sedan tidigare är kända av polisen och har kopplingar till pågående våldsvågen i Norrköping:

”Slagning visar att han är kopplad till pågående konflikt där han blivit beskjuten i närtid”.

”Är sedan tidigare misstänkt för grova brott och rör sig i en kriminell miljö”.

”Har kopplingar till den kriminella miljön i Norrköping”.

”Bar mörka märkeskläder”

Frågan om en klädstil kan vara skäl nog att visitera en person har varit omdiskuterad. Under dessa två veckor har polisen stoppat personer utifrån bland annat klädstil. Den 5 juni stoppade man tre killar klockan 20:34. Killarna kunde inte svara på vad de hade gjort och vad de skulle göra, därför beslutade polisen att visitera dem:

”Med anledning av den pågående konflikten med skjutvapenvåld i Norrköping samt att unga personer utnyttjas och att de bar mörka märkeskläder samt magväskor, som är vanligt förekommande hos kriminella, beslutade vi att utföra visitation”, skriver polisen i protokollet.

Polisen hittade inget och killarna fick gå vidare.

Hittat kniv och efterlysta

Enligt protokollen vi gått igenom har inga större beslag av vapen eller andra föremål gjorts. Men vid enstaka tillfällen har polisen hittat en kniv vid en visitation och har även transporterat personer, som visat sig vara efterlysta, till anstalt. På onsdagen gick polisen ut med att inga skjutvapen eller sprängmedel har hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet