Foto: Håkan Erlandsson

Saknad och stolthet präglar ny utställning om F13:s uppgång och fall

Uppdaterad
Publicerad

I drygt 50 år var F13 i Norrköping en av landets största flygflottiljer, med 600 anställda och minst lika många värnpliktiga. 1992 lades den ner, och nu öppnar en ny utställning.

Efter 30 år som pilot och totalt 5100 flygtimmar minns piloten Per Jelkne F13:s 50 åriga livslängd med värme och stolthet.

– Det var en speciell känsla att köra Viggen. Jag saknar det väldigt mycket. Det var ansvar, fart, acceleration, koncentration. Allt på en gång, säger han.

Piloten Per Jelkne

Per Jelkne står brevid ett JA37 Viggenplan som kommer visas på den permanenta utställning som F13 Kamratförening byggt upp under flera år.

”Norrköping minns F13” heter utställningen som förutom Viggenplanet visar fotografier, utrustning och ger en mängd information om vad som hände på flottiljområdet under dess 50-åriga livstid.

Piloten Per Jelkne tittar på utställningen Foto: SVT

30.000 värnpliktiga

– 10.000 har haft sin anställning på F13 under de här åren, säger Kamratföreningens utställningsansvarige Håkan Fredriksson. Och nästan 30.000 värnpliktiga har tjänstgjort här.

Kamratföreningens utställningsansvarige Håkan Fredriksson

– Det är mycket för deras skull vi bygger upp utställningen. För att visa norrköpingsbor och andra vilket enormt arbete som lades ner för att skapa en av de finaste flygflottiljerna som fanns i Sverige, säger han.

Utställningen riktar sig till skolor och historiskt intresserade men också kommuner och företag som vill ge sina anställda en historisk tillbakablick från en tid då Norrköping spelade en viktig roll i det svenska försvaret.

Se tv-inslaget ”Saknad och stolthet präglar ny utställning om F13:s uppgång och fall”

Ett plan till...

– Vi är väldigt nöjda med att vi lyckades få hit Viggenplanet till utställningen. Men jag skulle vilja få hit ett plan till, säger Håkan Fredriksson.

– På Gotland finns ett plan som egentligen tillhör F13. Och det är en Tunna. Som bara flugit på Bråvalla. Den skulle vi vilja få tillbaka. Det är drömmen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer