Se sälen njuta av fisk och vårsol i Motala Ström

Uppdaterad
Publicerad

Säl är ett återkommande inslag i Motala ström och på onsdagen var det åter en som letat sig in i staden för en lättfångad frukostbuffé. Vid vart och vartannat ställe den dök ner kom sälen upp med fisk i munnen.

Enligt Kenneth Israelsson på Cityfiske i Norrköping tros sälen vara en fjolårskut som lämnats av sin mamma vid platsen, i våras förra året. Under morgonen visade den upp sina dyk- och jaktkunskaper för åskådare längst kajen.

Spillra kvar

För sportfiskare och fisket i Motala ström för sälen med sig negativa konsekvenser. Kenneth Israelsson berättar att föreningens ungdomsfiske med skolor och grupper fortfarande fungerar men att det endast finns en spillra kvar av sportfisket. Även skarven har bidragit till minskningen av fisk.

Norrköping

År 2013 började fiskeföreningen i Norrköping se problem med att säl kom in i vattnet i Norrköping.

– Vi har gått från att fiska flera ton till att kunna räkna fisken på två händer.

Rubbat ekosystem

Enligt honom beror sälens förekomst i Motala Ström på att sälstammen har ökat samt att trålare tillåts ta undan maten för dem i Östersjön.

– Huvudproblemet ligger mycket på att strömmingen blir bortagen ur havet och att ekosystemet därmed rubbas.

För fiskeföreningen ser framtiden mörk ut och de räknar med ett fortsatt tapp av turister som vill fiska i strömmen.

– Vår verksamhet har tappat alla besökare i sportfiske. Hela turistbiten med hotellnätter förvinner också. När det ringer någon och undrar är vi ärliga med att det inte är bra med fisk och de förstår problematiken.

– Vi kanske får öppna upp för sälsafari istället, säger Kenneth Israelsson ironiskt.

Se sälen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet