Foto: Tekniska Verken

Sällsynt fisk fångad på bild

Uppdaterad
Publicerad

Den hotade fiskarten asp, har fångast på bild, när den simmat igenom den nya faunapassagen vid Nykvarns vattenkraftverk i Linköping.

Asp är en av de arter som Linköpings kommun har särskilt ansvar för och är en av anledningarna till att ett fiskomlöp som är en naturliknande slinga, byggts intill och runt vandringshinder.

– Det har varit en spännande väntan på den första aspen. Den här var cirka 65 centimeter lång, lekmogen och på väg uppströms. Efter den så har ytterligare fem aspar passerat kameran uppströms, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på hållbarhetsavdelningen på Tekniska verken i Linköping i ett pressmeddelande.

Fiskräknaren som har placerats i inloppet har även registrerat vimma, braxen, mört, aborre, gädda, sutare och ål, skriver Tekniska verken i pressmeddelandet.

Passagen kan följas live via fiskdata.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.