Se i klippet när Rebecca Petersen, Kenneth Claesson och Maria Karnebring fångar dårgräsfjärilar. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl/ Privat:Karl-Olof Bergman

Sällsynt fjäril kräver specifik livsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Dårgräsfjärilen kräver en mycket specifik livsmiljö och i Sverige lever den endast i Östergötland och på Gotland.

Just nu pågår inventeringen av den sällsynta fjärilen, och vi gav oss ut i skogen för att försöka finna några exemplar.

Maria Karnebring, naturvårdsansvarig på gården Västtomta utanför Söderköping, visar oss in i ett lummigt skogsparti intill en grusväg.

– Här kommer vi snart upptäcka dem. Tidigare har det varit betesmark här men nu är det en blandning av ek och hassel, och så finns gräset lundstarr, som de behöver för att föröka sig, säger hon.

Och mycket riktigt. Det tar inte många minuter innan flera fjärilar virvlar runt oss. Rebecca Petersen, som arbetar som inventerare för länsstyrelsen, försöker tappert fånga in en fjäril i håven.

– Det är väldigt viktig att kartlägga var den hotade dårfjärilen finns, så vi kan göra insatser där för att bevara arten, säger hon.

Den ovanliga dårgräsfjärilen lever bara i Östergötland och på Gotland. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Följt fjärilen i tjugo år

Länsstyrelsen har följt dårgräsfjärilen sedan 1999 med återkommande inventeringar genom åren. Kenneth Claesson, biolog vid länsstyrelsen, ser att fjärilens livsmiljöer är hotade.

– Ja, vi behöver stimulera markägare att göra röjningsinsater och kanske fälla några träd, för att motverka att gamla naturbetesmarker växer igen. Det bästa vore om man kunde ha ett  lågintensivt bete på de här markerna, som håller efter i gläntorna, säger Kenneth Claesson.

Dågräsfjärilen trivs i halvöppna ekhagar med hasselbuskar och gräset lundstarr. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

I Östergötland kan du hitta dårgräsfjärilen söder om Linköping, Åtvidaberg och runt Söderköping.

Dårgräsfjärilen

Dårgräsfjäril är en på håll till synes alldaglig gräsfjäril med gråbruna vingöversidor.

På nära håll framträder en rad av gulkantade, delvis stora ögonfläckar, som tangerar varandra längs vingarnas yttre del.

Vingundersidans gul- och svartrandiga marginalband, de brett gulkantade ögonfläckarna och de iögonfallande vita markeringarna längre in på vingplanet gör denna gräsfjäril till en av våra mest bedårande gräsfjärilsarter.

Källa: Artdatabanken SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.