Vätternrundan Foto: Micke Fransson / TT

Sällsynt skada vid långdistanscykellopp

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomen heter Shermer’s neck och är en ovanlig nackskada hos långdistanscyklister där de inte längre kan hålla upp huvudet för att nackmusklerna slutar fungera.

Det är den den motoriska funktionen i nackmusklerna som faller bort och riskfaktorer för att drabbas är lite sömn under ett lopp, framåtlutande sittställning och hjälmburen utrustning eller tidigare nackskada, skriver två specialistläkare på Karolins­ka Institutet och Karolins­ka universitetssjukhuset.

I veckans nummer av Läkartidningen beskrivs ett fall där en rutinerad, vältränad 68-årig manlig cyklist drabbades under ett lopp i Frankrike. Efter 50 km och knappt 2 timmar föll huvudet utan förvarning ner. Han var tvungen att hålla upp hakan med en hand för att kunna fortsätta cykla.

Författarna docent Bo Berglund – specialistläkare på Karolinska institutet och medicinskt ansvarig läkare i Sveriges olympiska kommitté, samt Lukas Berglund – specialistläkare på ortopedkliniken på Karolins­ka universitetssjukhuset och Huddinge sjukhus, skriver att de hittills kända fallen av Shermer’s neck rör extremt vältränade och väl förberedda idrottsmän.

Men de frågar sig om inte Shermer’s neck även kan provoceras fram efter kortare tid, hos mer otränade individer som utsätter sig för extrema långvariga cyklingar utan av vara förberedda, till exempel Vätternrundan och Mälaren runt.

Stelhet och även smärta i nacken är ett vanligt symtom när cyklister börjar cykla med framåtlutad kroppsställning på exempelvis en racercykel, men som brukar avta och försvinna med träning och vana.

Men beroende på träningsgrad och sittposition riskerar besvären att återkomma och tillta.

Tillståndet är sedan många år känt och fruktat av ultradistanscyklister av bägge könen och i alla åldrar, skriver författarna.

Shermer’s neck

• Shermer’s neck är en ovanlig nackskada hos långdistans­cyklister.

• Skadan karakteriseras av akut bortfall av motorisk funktion i nackmuskulatur som håller upp huvudet.

• Kan ge dubbelseende på grund av utmattning i ögonens levatormuskler.

• Behandlingen är vila med spontanläkning inom 2–14 dagar.

• Riskfaktorer är tidigare nackskada, lite sömn under ett lopp, framåtlutande sittställning och hjälmburen utrustning.

• Huruvida Shermer’s neck förekommer även hos otränade motionärer vid cykellopp som Vätternrundan eller inom yrkeslivet i riskyrken som militära piloter med tung hjälmburen utrustning är inte utvärderat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.