• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Närcon är framför allt en mötesplats för nördar – och min dröm är att evenemanget ska bli så stort att det blir allmänt känt – och erkänt”, säger Sam Anlér som har grundat och arrangerar spel- och cosplayfastivalen Närcon som pågår i Linköping i helgen. Foto: SVT

Sam drömmer om att göra det udda accepterat

Uppdaterad
Publicerad

Sam Anlér kände sig själv annorlunda som tonåring. Nu har hen skapat en mötesplats för andra nördar: Närcon i Linköping som pågår i helgen. – Visionen är att alla ska kunna passa in här, oavsett ålder, ekonomi och könsidentitet, säger Sam. Drömmen är att evenemanget ska bli så stort att det blir allmänt känt – och erkänt.

Nyckelknippan skramlar i takt med Sam Anlérs snabba steg i Berzeliusskolans korridorer i Linköping. Vi följer hen dagen innan spel- och cosplayfestivalen Närcon ska slå upp portarna, men Sam verkar inte stressad alls trots att mobiltelefonen ringer oavbrutet och funtionärer anropar via kommunikationsradion.

– Det försvann ett kvitto – då måste vi hämta ett nytt. En lastbil dog – då måste vi ha startkablar och lösa det. Tekniska verken hade leverat en container som är 10 kubik istället 38 – då måste vi lösa det, rabblar Sam och tar trapporna med några snabba kliv.

”Det är lite speciellt”

Sam beskriver Närcon som en unik blandning ingredinser: Lite musikfestival. Lite Comic con. Lite DreamHack. Lite brädspelskonvent. En hel del cosplay.

– Och så blandar du det med ett scoutläger – och rör runt. Då får du vad det är. Det är lite speciellt, säger Sam Anlér som grundade och arrangerar Närcon i Linköping.

”Alla ska vara välkomna”

Men för Sam handlar det framför allt om något annat. Närcon är också en vision och en värdegrund.

– Det handlar om att man ska träffa varandra. Och att alla ska vara välkomna – oavsett ålder, könsidentitet och ekonomisk klass. Det ska vara en jättestor mötesplats.

”På Närcon är inte det något konstigt”

För många är Närcon en plats där de kan känna sig accepterade.

– Jag är till exempel pansexuell. Jag är ickebinär. Och på Närcon är inte det något konstigt. Det är ingen som reagerar på att jag har pronomen hen. Det är mycket sånt som bara är så fint. Att man känner sig accepterad, säger Sam Anlér.

Närcon

Visa

Närcon är en festival med bland annat brädspel, K-pop, rollspel, tv-spel och cosplay-tävlingar. Finalen i Cosplay-SM hålls under konventet. Närcon arrangeras i Linköping, både på sommaren och under slutet av februari, i år är det 20-23 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet