Foto: SVT

Samlad reaktion från Konsensus

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att S väljer att samarbeta med MP och M i Vadstena är reaktionen behärskad från partiet Konsensus.

När den politiska kartan ritas om i Vadstena så är det lokala partiet Konsensus inte längre med i den styrande majoriteten. Det var efter det senaste valet som Socialdemokraterna och Konsensus valde att styra kommunen tillsammans.

Efter turbulens och misstroendeförklaring mot kommundirektören väljer nu Socialdemokraterna istället att bilda en politisk majoritet med Moderaterna och Miljöpartiet. Tidigare majoritetspartnern, Konsensus, sade först att man hade fortsatt förtroende för kommundirektören.

Den politiska krisen i Vadstena

Ändå ganska nöjda

Konsensus är trots att de inte längre kommer att vara ett av de styrande partierna i kommunen ändå ganska nöjda.

– Vi har fått in en vision och inriktning på att utveckla vår lilla stad, säger Fredrik Almcrantz från Konsensus till SVT Nyheter Öst.

Han menar att partiet ändå har lyckats få en omsvängning i Vadstenapolitiken. Almcrantz tycker att innan valet hade de styrande politikerna hamnat i att förvalta och framtidsvisioner saknades.

– Nu ska vi göra allt vi kan för att vara ett starkt oppositionsparti, fortsätter Almcrantz.

Ställer upp i nästa val

Han menar också att partiet behöver ställa upp i nästa val för att se till att Vadstenapolitiken inte faller tillbaka i gamla vanor.

Rent praktiskt innebär den nya majoriteten i kommunen att ordförande i ett antal av kommunens nämnder kommer att bytas ut. Den förra politiska konstellationen hade 19 platser av 35 i kommunfullmäktige. Med Moderaternas sju ledamöter, Miljöpartiets två och Socialdemokraternas tio så kommer också den nya majoriteten bestå av 19 ledamöter i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den politiska krisen i Vadstena

Mer i ämnet