Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ledningar som grävts av och lätt snö i kylan har gjort det tufft och jobbigt för våra kunder. Se Mattias Näsström i klippet om vad de ska göra åt tåghindren. Foto: Lena Liljeborg/Viktor Hermansson/SVT

Sämsta punktligheten på många år – väder och signalfel för Östgötapendeln

Uppdaterad
Publicerad

Januari har varit en tuff månad för pendlarna. Nerisade tåg, avgrävda kablar och andra orsaker till signalfel har tärt på Östgötapendelns kapital av god punktlighet.

62 inställda tåg och 430 tåg med försening i januari ger en punktlighet på 84 procent. Det är inte någon dålig siffra jämfört med andra stora tågbolag.

Men jämfört med Östgötapendelns egen punktlighet, är 84 procent en betydande försämring.

Månaden januari har de fyra föregående åren (2020 t om 2023) legat på en punktlighet på 95 – 98 procent enligt Tågstatistik. Ofta bäst i landet.

– Trafikverket behöver få ordning på infrastrukturen, så att vi har spår och ledningar att köra på, säger Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Se Mattias Näsström i klippet ovan om vad de kan och ska göra åt tåghindren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.