• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se hur det går till när man tar bort is från ett pendeltåg med hjälp av vatten, värmefläktar, spett och hammare. Foto: Viktor Hermansson/SVT

Fullt upp i tågdepån i Boxholm: ”10 ton extra is”

Uppdaterad
Publicerad

Problem i tågtrafiken har varit omfattande den senaste tiden – inte minst i veckan där man fått evakuera tåg i Östergötland. Samtidigt har tågdepån som underhåller Östgötatrafikens pendlar sedan 2015 haft fullt upp.

– Den här veckan har varit den intensivaste veckan sedan avtalet, säger Per Stridsman platsansvarig på Alstom

Det är främst drivsnö som hamnar under tågen som ställer till det.

– Snön hamnar under bromsarna och tillslut kan det bli trafikstopp.

”Tio ton is”

Denna vecka är extraordinär, enligt Per Stridsman. Där man har tagit bort is som motsvarar tio till tolv lastbilar med is.

– Ett fordon kan komma in med ungefär tio ton extra is, säger han.

Resenärerna drabbas

Även om depån har fördubblat sin kapacitet i veckan, så har vintervädret gjorts sitt och påverkat många resenärer.

– Det är jätteviktigt att alla resenärer får rätt information i rätt tid. Så vi tittar på hur vi kan förbättra, säger Anna Runesson, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

I videoklippet längst upp får du följa med in till tågdepån i Boxholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.