Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Thorén är projektledare för SM-veckan i Linköping 2022. Foto: Carl Larsson/SVT

Sandlåda på borggården när SM-veckan förbereds i Linköping

Publicerad

På tisdag nästa vecka går startskottet för SM-veckan som i år arrangeras i Linköping. Tävlingarna skulle hållits i fjol men pandemin försköt aktiviteterna. Förberedelserna pågår för fullt och borggården intill stadens slott håller på att förvandlas till en gigantisk sandlåda.

Men det är inte bara på den platsen Linköping förändras under SM-veckan.

– Vi kommer stänga av en del av stan under torsdag och fredag när vi kör citybanan där rullskidor och cykel avgörs, säger Anders Thorén, som är projektledare för SM-veckan i Linköping.

Linköping

Vattensport i Kinda kanal

Trädgårdstorget kommer förvandlas till streetbasketplan under helgen och i Kinda kanal utövas fem vattensporter. Totalt är det 31 idrotter som är med under arrangemanget som pågår från 28 juni till 3 juli.

– Jag hoppas att det här blir en boost för Linköpings medborgare och inresta att komma igång att idrotta igen.

De flesta arrangemangen är gratis, men simning, motorsport och artistisk gymnastik (delvis) kostar pengar.

Sen den enorma sandlådan och hör mer om förberedelserna i videon ovan.

SM-veckan

Det hela startade med SM-veckan vinter i Sundsvall 2009. Samma år genomfördes sommarveckan för första gången i Malmö. Idén kommer ursprungligen från squashförbundets dåvarande ordförande Ulf Karlsson som ville samla alla racketidrotter för gemensamma SM-tävlingar.

En värdstad ska kunna erbjuda ett evenemangsområde centralt där det går att bygga en tillfällig multiarena. Det krävs också ett område med en inomhus-multisportarena, helst med angränsande idrottsplatser och grönytor.

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande bolag.

Källa: SM-veckan/Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet