Hur beter vi oss i olika kontorsmiljöer? Foto: ANDERS WIKLUND / TT arkibildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hur beter vi oss i olika kontorsmiljöer?

Uppdaterad
Publicerad

Varje morgon går drygt två miljoner människor iväg till ett kontor. Det är vår vanligaste arbetsmiljö i Sverige.
Men hur beter vi oss i olika kontorsmiljöer? Vad stör vi oss på? Vilka hamnar oftare i konflikter? Och var bråkas det minst?
Det här tittar just nu SVT närmare på och publicerar på lördag en serie artiklar och inslag på temat.

Nu vill vi veta hur det är på din arbetsplats. Hur sitter ni? Hur är ljudnivån? Har ni särskilda vett- och etikettregler?

Kanske har just ni hittat en smart lösning på problem som kan uppstå i kontorsmiljön?

Och – med handen på hjärtat – hur fungerar det egentligen med disken?

SVT rapporterade · Chatt: Hur fungerar det på ditt kontor?

18.04
SVT:s reporter Jenny Widell har undersökt kontorsmiljöer. Vad stör vi oss på? Vilka hamnar oftare i konflikter? Var bråkas det minst? Dela med dig av dina erfarenheter - hur ser det ut på din arbetsplats? Berätta och skicka gärna bilder.
SVT:s reporter Jenny Widell har undersökt kontorsmiljöer. Vad stör vi oss på? Vilka hamnar oftare i konflikter? Var bråkas det minst? Dela med dig av dina erfarenheter - hur ser det ut på din arbetsplats? Berätta och skicka gärna bilder.
18.20
Tycker att det ska vara valfritt om man vill arbeta inne eller ute, i landskap eller i enskilda rum.
18.27
Vi sitter i ett öppet kontorslandskap, men vi har några små rum i storlek av en telefonkiosk ungefär där man kan sitta om man behöver prata i mobil eller bara vill vara ifred en stund.
18.28
Det fungerar ganska bra men störning av prat förekommer hela tiden. Man är inte så produktiv när det pratas från olika håll. Det kan tidvis vara svårt att koncentrera sig men jag är glad över att ha en egen arbetsplats och inte flexikontor där man aldrig vet var man ska sitta och lägga tid på att installera sig varje dag. Det är bra på ett socialt sätt med öppet kontorslandskap.
18.32
Sitter i ett öppet kontorslandskap. Vilket funkar bra så länge ventilationen är bra och man har bra kollegor. Men om det skulle komma in någon ny som är svår att samarbeta med skulle det nog bli rätt jobbig stämning.
18.41
Jag sitter i öppet kontorslandskap funkar hyfsat, men ibland blir man störd av att några pratar högt i telefonen. Det är tur vi hörlurar som man kan använda som stänger ute ljuden. Har haft eget kontor på tidigare arbetsplatser och det föredrar jag.
18.43
Sitter i eget rum numera och det är väldigt skönt när jag har diskussioner med kollegor som kommer förbi då det inte stör någon annan. Likaså får jag sitta i lugn och ro och kan fokusera på det jag gör.

Har tidigare suttit i små och större kontorslandskap, det fungerar om det är gott om utrymme och bra ljuddämpning. Hörlurar eller hörselskydd har dock alltid varit bra att ha för att skärma bort omgivningen.
18.47
Jag har mest suttit i landskap sedan jag började jobba för 20 år sedan. De gångerna jag har suttit själv i cellkontor har jag haft svårt att koncentrera mig på jobbet. Jag tror jag behöver ha lite brus omkring mig för att fokusera.
18.53
Om man ska jobba effektivt ihop i ett team så krävs att alla sitter på samma ställe. Max 4-5 personer i ett team.
18.56
Om diskmaskinen är full så har jag svårt att gå förbi utan att tömma... Även om jag är stressad över annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Livet i kontorslandet

Mer i ämnet