Är diskhon på jobbet rena mardrömmen? – Kolla in hur det kan gå till på kontoret Foto: SVT

Forskare: ”Alla ska göra allt nuförtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns arbetsplatser där ingen vill vara när kopiatorn går sönder. För vem har ansvaret för att fixa den?

När det gäller praktiska sysslor på arbetsplatsen finns ett fenomen som kontorsforskaren Christina Bodin Danielsson uppfattar som ”typiskt svenskt”.

– Alla ska göra samma saker, alla ska göra allt, säger hon.

Vem fixar kaffet? Torkar av bordet? Sätter i nytt bläck i skrivaren? Öppnar dörren för besök? Tömmer diskmaskinen? Byter glödlampa?

Små, till synes obetydliga uppgifter på en arbetsplats, men som – när det inte fungerar – kan skapa enorm irritation.

– När jag intervjuar folk på arbetsplatser säger en del att ”jag har slutat att plocka undan för det är bara jag som gör det”, säger kontorsforskare Christina Bodin Danielsson.

Enligt henne är det inte sällan kvinnor som upplever att de plockar undan mer än sina manliga yngre kollegor, trots att de själva står högre i hierarkin.

Medarbetare som tar en paus i lunchrummet. Foto: SVT

Praktiska tjänster har försvunnit

Många arbetsplatser har blivit slimmade och anställda med mer praktiska arbetsuppgifter finns inte kvar i lika hög utsträckning som tidigare. Det kan handla om vaktmästare, receptionister, administratörer, sekreterare och assistenter.

– Allting ska bort, det blir så omänskligt. Alla ska göra allt. Även om du har en specialisttjänst förväntas du göra allt annat, boka din resa, kunna alla administrativa system.

”Många konflikter behöver inte vara det”

Enligt Christina Bodin Danielsson är det här ett fenomen som är vanligare i Sverige än i andra länder.

– Risken är att det blir väldigt oekonomiskt och skapar irritation. Ta det här med disken till exempel, alla lappar som sätts upp, ”din mamma jobbar inte här”...

Hon menar att det i grunden handlar om ledarskap. Antingen får man tilldela vissa personer specifika praktiska uppgifter, eller så delar man på det – och då ser man till att det blir så också.

– Man får säga till! Saker löser sig ju inte själva. Det finns så mycket som blir konflikter som inte behöver vara det, säger Christina Bodin Danielsson.

Se i klippet ovan hur det kan gå till på en arbetsplats.

Skriv i vår chatt

Nu vill vi veta hur det är på din arbetsplats. Hur sitter ni? Hur är ljudnivån? Har ni särskilda vett- och etikettregler?

Skriv gärna i vår chatt: Hur beter vi oss i olika kontorsmiljöer?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.